Best practices for clean install of Relate+

g
Member since: 2005
 

What are the best practices for performing a clean install of CMS 5 and Relate+ (Community and EPiMail) for local development purposes (Vista, VS2008 and Cassini)? No demo templates and our own namespace.

My guess is this in general:
1. Community 3.2.0.191 - "Install site and SQL Server database" (with EPiServer CMS integration) on staging server
2. Install EPiMail somehow (copying from other installation)
3. Copy everything locally
4. Create empty project and add references to EPiServer assemblies and modify web.config.

Or is there an easier way to get everything cleanly installed?

#29133 Apr 08, 2009 14:44
  • tost
    Member since: 2007
     

    Hi Håkan!

    Currently there is no easy way of installing Community on top of a existing CMS installation. Therefore the easiest way is to do like this:

    1. Install Relate+ with EPiServer Deployment Center
    2. Install Hotfix 1 for EPiServer Community 3.2
    3. Upgrade to CMS R2 SP1 with EPiServer Deployment Center
    4. Install EPiServer Mail
    5. Install Hotfix 1 for EPiServer Common
    6. Remove all pages and page types you don't want
    7. Remove attributes and forum rooms you don't want
    8. Remove appSettings for Relate+ from web.config
    9. Clean up solution

    Seems like a lot of work, but actually it is done pretty quick. If you are several persons in the development team I advice you to use a common database and have your own site set up on each of the development machines. Personally I prefer to use the IIS, but Cassini will work just fine.

    Best regards,
    Tom Stenius

    #29147 Apr 09, 2009 9:23
  • g
    Member since: 2005
     

    Great. I will try this approach. Maybe give feedback later on.

    Thank you!

    Håkan

    #29149 Apr 09, 2009 11:40
  • g
    Member since: 2005
     

    Oh, and yes, we do use common databases, cassini, subversion and set upp VPP on UNC shares such as \\server\vpp\project\global\.

    H

    #29150 Apr 09, 2009 11:46
  • tost
    Member since: 2007
     

    Great! Good luck!

    //Tom

    #29151 Apr 09, 2009 12:10
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    As this is related to first time installs maybe you know why the following is happening?

    I have not had a chance to investigate this.

    When clicking on the 'Members' page a script error appears in the bottom bar of IE. not a very useful err description of "Line 2 char 1 syntax err." any clue..?

    #29605 May 06, 2009 16:26
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    If I've installed Relate + 'EPiServer RelatePlus 1.0.0.2'. Will the 'Install Hotfix 1 for EPiServer Community 3.2' be included?

    When I downloaded the install there was no hotfix listed so would assume so.

    Please advise?

    Steven

    #29606 May 06, 2009 16:44
  • Petter Klang
    Member since: 2008
     

    Hi Steven,

    As Mail is a part of the Relate+ package you will need the Hotfix. When you go to the download page for EPiServer Mail it will get listed under the Hotfix list.

    #29609 May 06, 2009 18:21
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    Thanks for that. I have updated the site with the hotfixes..

    Do you perhaps have some idea about my previous Q on the script err:

    "When clicking on the 'Members' page a script error appears in the bottom bar of IE. not a very useful err description of "Line 2 char 1 syntax err." any clue..?

    After some investigating my suspicion is that it's the Ajax.. part of it.. but not sure yet..

    <asp:UpdatePanel /> used on the page..

    #29612 May 06, 2009 18:53
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    I have removed the update panel to try and isolate the script error.it's within there that it happens somewhere..

    #29630 May 07, 2009 11:07
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    Narrowed the script error down to the control:

    <RelatePlus:Members ID="ucMembers" runat="server" PageSize="12" OnMembersChanged="ucMembers_OnMembersChanged" />

     

    #29633 May 07, 2009 12:36
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    this may make sense:

    XML tag name mismatch (expected meta) createCallback()("")ScriptRe...=66d72566 (line 5) Members.aspx?_TSM_HiddenField_=ctl00_RelateScriptManager_HiddenField&_TSM_CombinedScripts_=%3b%3bAjaxControlToolkit%2c+Version%3d3.0.20229.20843%2c+Culture%3dneutral%2c+PublicKeyToken%3d28f01b0e84b6d53e%3aen%3a3b7d1b28-161f-426a-ab77-b345f2c428f5%3ae2e86ef9%3a1df13a87%3a8ccd9c1b()()

    #29634 May 07, 2009 12:48
  • steven.pap
    Member since: 2007
     

    have got to the bottom of this. In the relate+ package calls such as

    type="text/javascript" src=http://download.skype.com/share/skypebuttons/js/skypeCheck.js

    AND http://mystatus.skype.com/smallicon/

    will not function correctly with strict firewall rules..

    #29668 May 08, 2009 10:44
  • Arnold Macauley
    Member since: 2005
     

    Following on from the initial post is there a best practice method for deploying a relate+ website into a production environment? i.e. once I have added new attributes - at the moment I am having to manually add these to each machine that install it onto.

    Many thanks in advance

    #29682 May 08, 2009 14:22
  • tost
    Member since: 2007
     

    Hi Arnold,

    Sorry to say that you have to add the attributes manually at the time being.

    //Tom

    #29757 May 12, 2009 13:36